HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Helsinški odbor za ljudska prava u RS je od septembra 2013. godine počeo realizaciju projekta „Otvori oči – ovo je i tvoja prošlost II“, podržanog od strane Američke ambasade u BiH, koji će trajati godinu dana.

Cilj projekta je da podstakne i pruži podršku mladim ljudima iz Zvornika i Srebrenice u unaprijeđivanju zajedničkog dijaloga baziranog na utvrđenim činjenicama iz nedavne prošlosti, sa fokusom na solidarnost, razumijevanje i pomirenje, kao i ponovna uspostava povjerenja među različitim etničkim i nacionalnim grupama kroz inkluziju mladih generacija obučenih da budu pokretačka snaga za pozitivne promjene i pomirenje.

Unaprijeđivanje kapaciteta uspostavljenih tokom realizacije projekta „Otvori oči – ovo je i tvoja prošlost“, koji je realizovan u periodu 2012-2013. godine,  podrazumijeva trodnevnu obuku mladih P2P edukatora o društveno osjetljivim temama poput tranzicione pravde, procesa suočavanja sa prošlošću i pomirenja, kako bi i oni učestvovali u unaprijeđenju znanja i vještina grupe, učesnika ,,Škole solidarnosti“. Time se jačaju kapaciteti mladih ljudi  da postanu  multiplikatori, zagovarači i nosioci promjena u procesu uspostavljanja međuetničkog pomirenja na lokalnom nivou.

„Škola solidarnosti II“, za 16 učenika/ca iz Zvornika i Srebrenice, biće organizovana nakon obuke mladih P2P edukatora i trajaće pet dana. Učesnici/e Škole učiće o tranzicionoj pravdi i ratnim dešavanjima u periodu od 1992-1995. godine na području Zvornika i Srebrenice, posjećivaće određena mjesta stradanja u ovim gradovima, te razgovarati sa sa osobama koje su svjedočile ovim događajima, kao i onima koji su učestvovali u procesuiranju ovih zločina.

Po završetku Škole učesnici/e će zajedno obaviti mini kampanju ,,Briga me“ koja podrazumijeva organizovanje izložbe i prezentacije u svojim školama i organizovanje i održavanje uličnih akcija u dva grada uključena u projekat. Ova aktivnost ima za cilj da informiše građane o projektu, njegovoj svrsi i da animira mlade ljude da se priključe omladinskim grupama Helsinškog odbora u RS, te da na taj način unaprijede stanje mladih u BiH, ali i šire zajednice.

Giftofvision - Sneakers search engine | THE SNEAKER BULLETIN
AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co