HELSINŠKI ODBOR
Z A  LJ U D S K A  P R A V A

Nevladina organizacija posvećena promociji,
zaštiti i monitoringu stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i regionu.

×

Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj iz Bijeljine i Centar za ravnomerni regionalni razvoj-CenTriR iz Beograda, pozivajuučenike srednjih škola iz Srebrenice, Foče, Višegrada i Goražda da učestvuju na dva trodnevna seminara, koji će biti organizovani uSrebrenici (6 - 9. februara/veljače 2014. godine) i Zlatiboru (krajem februara 2014. godine).

Seminari će biti realizovani u okviru projekta „Mladi – najznačajnija pokretačka snaga u regionu“, čiji je cilj da da se osnaže kapaciteti mladih za identifikaciju problema i njihovo aktivno rešavanje u lokalnoj zajednici.

Ukupno 16 učenika/ca (po četiri iz svake srednje škole) u Bosni i Hercegovini (Srebrenica, Foča, Višegrad i Goraždebiće odabrano da zajedno sa vršnjacima iz Srbije (Čajetina, Užice, Prijepolje i Nova Varoš) učestvuju na seminarima. Cilj seminara je da se osnaže kapaciteti mladih za identifikaciju problema i njihovo aktivno rešavanje u lokalnoj zajednici. Nakon završetka seminara predviđeno je da učesnici seminara, u saradnji da Komisijama/Kancelarijama za mlade, realizuju aktivnosti u svojim lokalnim zajednicama, koje će biti usmjerene na poboljšanje položaja mladih.

 

Za učešće na seminarima neophodno je:

§  da učenici/učenice pohađaju srednju školu u jednoj od sljedećih opština/općina

(Srebrenica, Foča, Višegrad, Goražde)

§  da imaju važeću ličnu kartu ili pasoš

§  da dobiju odobrenje roditelja za učešće na seminarima

§  da prisustvuj na oba planirana seminara u Srebrenici i Zlatiboru

§ da su voljni da nakon seminara učestvuju u realizaciji aktivnosti u svojoj lokalnoj zajednici u saradnji sa Komisijama za mlade

Način prijave i odabira učesnika/ca:

- Učesnici/e mogu dostaviti popunjenu prijavu, koja se nalazi u prilogu, na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem faksa 055 210 851, najkasnije do 31. januara/siječnja 2014. godine do 16.00 časova. Aplikacionu formu možete preuzeti ovdje.

- Mole se učesnici da u prijavi obavezno navedu ime, prezime i kontakt telefon jednog od roditelja

- Nakon preliminarnog odabira polaznika/ica roditelji će biti kontaktirani i upoznati sa prijavom učenika/ce za učešće na seminarima. Nakon toga će biti sačinjena konačna lista polaznika seminara. Svi kandidati će biti obaviješteni o izboru polaznika seminara najkasnije do 4. februara/veljače 2014. godine.

Organizator seminara snosi sve troškove (prevoz, smeštaj, hranu, radne materijale) za sve učesnike/ce seminara zahvaljujući donaciji Delegacije Evropske unije u BiH, koja finansira projekat „Mladi-najznačajnija snaga našeg regiona“. 

Projekat zajednički realizuju partnerske organizacije Helsinški odbor za ljudska prava, i Centar za ravnomerni regionali razvoj - CenTriR, kroz IPA Program prekogranične saradne Srbija - Bosna i Hercegovina.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije možete nas kontaktirati putem telefona: 055 419 274 ili e-maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..          

Radujemo se nastavku započete saradnje i učešću vaših učenika/ca na predstojećim seminarima.

Aplikacionu formu mоžete preuzeti ovdje.

FORMALNO I NEFORMALNO OBRAZOVANJE

Mi unapređujemo saradnju između civilnog društva i obrazovnih institucija sa ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja iz oblasti ljudskih prava i aktivnog građanstva, kroz razmjenu iskustva, metodike i metodologije rada, te obrazovnih sadržaja.

SOCIO-EKONOMSKA PRAVA I REFORMA PRAVOSUĐA

Mi unapređujemo saradnju sa relevantnim akterima u Bosni i Hercegovini kroz sprovođenje zajedničkih aktivnosti koje su usmjerene ka unapređenju poštivanja socio-ekonomskih prava građana/ki., reformi pravosuđa i vladavini prava.

IZGRADNJA MIRA I CIVILNOG DRUŠTVA

Mi iniciramo izgradnju mira i suočavanje sa prošlošću u Bosni i Hercegovini, koji su zasnovani na potrebama građana/ki i usklađeni sa međunarodnim standardima i obavezama BiH, a koji doprinose izgradnji trajnog mira u BiH i regionu.

AKTUELNOSTI

PROJEKTI

U ovoj sekciji možete pronaći sve naše projekte koji su realizovani u prethodnom periodu, kao i one koji su trenutno u fazi realizacije.

  1. AKTUELNI
  2. ZAVRŠENI

PERO POŠTOVANJA

Zbirka tekstova sa Konkursa za najbolju medijsku priču ili/reportažu koja promoviše prava i kulturu LGBTI osoba u BiH.

Konkurs je bio raspisan u okviru projekta "(Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba", koji je podržan od strane Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

VIDEO SADRŽAJ

U ovoj sekciji možete pogledati video sadržaj sa našeg Youtube kanala.

PUBLIKACIJE

Pružamo mogućnost uvida u sve naše publikacije u elektronskom obliku.

PRIJAVITE KORUPCIJU

Preuzmite prijavu, popunite i pošaljite na helsinskiodborrs@gmail.com

Za sve informacije, pitanja i sugestije, stojimo Vam na raspolaganju.
Helsinški odbor za ljudska prava © 2017
Powered by limun.co